27 Mayıs 2012

Diyette Yağı ve Ekmeği Kesmeyin


Diyette yapılan en büyük hata ekmeksiz ve yağsız beslenmek. Sağlıklı zayıflamak için her gün en az 4-5 dilim ekmek tüketin. Yağ alımını azaltın ama tamamen kesmeyin. Yağsız diyet yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücutta kullanılmasını engelliyor.

Zayıflama diyetleri kaç kalorilik olmalı?
1000 kalori altındaki zayıflama diyetleri, acil ameliyat gibi durumlarda, hastanede yatarak, ancak gözetim altında uygulanır. Kadınlar için ortalama 1000-1400 kalori, erkekler için ise 1200-1600 kalori diye düşünülebilir.

Ekmek yendiğinde çok kilo alınır mı?
Hayır. Ekmek iyi bir karbonhidrat kaynağıdır ve dengeli beslenme açısından çok önemlidir. Bu nedenle, her öğünde ekmeğe veya ekmek yerine geçebilecek farklı bir besine yer vermek gerekir. Kepekli ekmek ve beyaz ekmek kalori değeri açısından çok farklı değildir. Ancak bunlardan ziyade tam buğday ve çavdar gibi saflaştırılmamış tahıl ekmeklerini öneriyoruz. Çünkü tam buğday ve çavdar ekmeği daha fazla lif içeriyor, uzun süre tok tutuyor. Ayrıca bu ekmekler vitemin ve mineral yönünden daha zengin. Diyette en büyük hata, ekmeği tamamen kesmektir. Bireyin yaşına ve aktivite düzeyine göre değişmekle birlikte, her gün en az 4-5 dilim ekmek tüketmek gerekir.
Bazı kişiler hiç ekmek yemediğini iddaa etseler de, bazı besinler ekmek yerine geçer. Örneğin 1 haşlanmış patates, 3 kestane, 2 çorba kaşığı mısır, çeyrek simit, 2 grissini, 2 yemek kaşığı pirinçveya yarım paket bisküvi, 1 ince dilim ekmekğe eşittir.

Ekmeği kesmenin sakıncası nedir?
Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri tamamen kesen kişilerin metabolizması, ihtiyacı olan karbonhidratı, glikojen deposu ve kandaki şeker bitince kas içindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar. Bu da "kas kaybı" anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Yani diyette karbonhidratı kesen kişi, tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer. Ancak gerçek olan, vücudun yağ değil, kas ve su kaybetmiş olduğudur. Çünkü yüksek protein, düşük karbonhidrat içeren, düşük kalorili diyetler metabolizmayı hızlandırdığı için hızlı kilo kaybı sağlar. Fakat tartıda görülen, yağ kaybı olmayıp sadece kas ve su kaybıdır.
1 gram kas kaybettiğinizde, yaklaşık 2,7 gram su kaybedersiniz ve böylese hızla zayıfladığınızı sanırsınız. Zayıflamaya çalışırkendoğru yolda olup olmadığınızı anlamanın en kolay yolu, aynaya bakmaktır. Eğer tartıda kilo vermenize rağmen yüzünüz, kollarınız inceliyor ve yağ deposu olan karın, kalça bölgeniz incelmiyorsa, siz yağ kaybetmiyor ve doğru zayıflamıyorsunuz demektir.

Beslenmeden yağı çıkararak kilo verilmesi doğru mu?
Hayır. Biz protein, karbonhidrat ve yağdan enerji alırız. Bunların içinde en çok enerji veren ise, gramı başına 9 kalori ile yağlardır. Bunun için diyetten yağı tamamen çıkarmamak ancak belli miktarda tüketmek gerekir. Çünkü yetersiz yağ alımında yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K) vücutta kullanımı gerçekleşmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder