31 Ekim 2012

Halı ve Kilim Bakımında Ustalaşın



Sıcaklığının yanı sıra odalara renk de katan, el emeği göz nuru halıların ve kilimlerin bakımı için biraz profesyonel bilgi almaya ne dersiniz? İşte halı bakımına dair ipuçları..

Yıkamalı mı silmeli mi? Hangisi doğru?
Uzmanlar, halıların yılda en az 1, çok gerektiği durumlarda ise 2 kez yıkanmasının yeterli olduğunu belirtiyor. Rutin temizlik sırasında yine ihtiyaca bağlı olarak sadece yüzeyini silmek, halının uzun süre temiz kalması ve parlak görünmesi için yeterli.

Halı yıkama makineleri zararlı mı?
Sanılanın aksine, halı yıkama makineleri halıları yıpratmıyor. Ama yine burada halının kalitesi ve işçiliği önemli bir ayrıntı olarak devreye giriyor. Zira seyrek düğümlü halılar, makinenin baskısıyla hızla yıpranabiliyor. Bu nedenle halıları süpürürken, elektrikli süpürgenin devrini düşürmek gerekiyor.

Temizlik maddesi kullanılmalı mı?
Genel kanı, el halılarını yıkarken ya da silerken kimyasal herhangi bir maddenin kullanılmaması yönünde. Doğru... Çünkü kimyasal maddelerin, nadide halılara zarar verme olasılığı yüksek. Bu yüzden özellikle halı şampuanı satın alırken içeriğinde en az kimyasal madde olanlarını seçmekte fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder