28 Mayıs 2012

Patatesli Kol Böreği


Malzemeler:

  • 2 adet hazır yufka. 
  • 1 su bardağı sıvıyağ. 
  • 1/2 su bardağı su. 
  • 2 su bardağı un. 

İç malzemesi: 

  • 4 adet orta boy patates. 
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ. 
  • 1 adet orta boy kuru soğan. 
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar. 


Yapılışı: 

İçini hazırlamak için; patatesleri soyup yıkayın. Dörde bölüp tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp rendeleyin. Yemeklik incecik doğradığınız soğanı ve sıvıyağı geniş bir tavaya koyup orta ısılı ateşte, karıştırarak 2 dakika kadar kavurduktan sonra patatesi ilave edin. Sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurduktan sonra tuz, karabiber ve yenibaharı serpin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, sıvıyağ ve suyu büyük bir kasede karıştırın. Yufkalardan birini tezgaha serip üzerine kaşıkla su ve sıvıyağ karışımını gezdirin. Sonra da 1/2 su bardağı un serpin. Yufkayı ikiye katlayıp yarım daire haline getirin. Üzerine tekrar sıvıyağlı su gezdirip 1/2 su bardağı un serpin. Yufkanın düz tarafına patatesli harçtan yayıp sararak rulo yapın.
Ruloyu yaklaşık 2-3 santim kalınlığında parçalar elde edecek şekilde dilimleyip yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. (börekleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye de yerleştirebilirsiniz) Diğer yufkaya da aynı işlemleri uygulayın. (yaklaşık 1,5 su bardağı kadar olan sıvıyağ ve su karışımını iki yufkaya eşit şekilde paylaştırmanız gerek) Üzerlerine fırça yardımıyla sulu yağ sürün. İster susam, ister çörekotu serpiştirin. Börekleri 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri sarı kahverengi oluncaya kadar, en az 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder